Wat zijn de kosten en inkomsten voor Brazilië door het WK?
Inkomens:
Het WK 2014 heeft de Braziliaanse economie naar schatting 10 miljard euro opgeleverd.
Doordat het WK in Brazilië werd gehouden, werden er bijna 1 miljoen extra banen gecreëerd, 710.000 banen zijn in vaste dienstverbanden, en het WK leverde 200.000 tijdelijke banen op. Door deze werkgelegenheden konden meer mensen gaan werken, waardoor meer Braziliaanse mensen hun inkomsten konden verdienen en daarmee zichzelf en het land welvarender maken.
In totaal bezochten ruim een miljoen buitenlandse toeristen uit 203 landen Brazilië tijdens het WK. Gemiddeld verbleven zij dertien dagen in het land. Door het WK waren de prijzen voor hotelkamers hoger dan normaal. Ondanks dat de prijzen 2 tot 5 keer duurder zijn geworden dan normaal, is de gemiddelde bezettingsgraad van de hotels in de 12 speelsteden tijdens de groepsfase nog steeds super hoog, 80 procent. Bijna alle hotels zaten helemaal vol en er waren nog maar enkele kamers beschikbaar. Op 30 juni waren er in alle speelsteden meer dan 450.000 kamers bezet. De hotels in de 12 speelsteden maakten mega winsten door de opgeschroefde prijzen en het hoog gemiddelde bezettingsgraad.
Verder zullen veel Brazilianen winst maken door middel van de buitenlandse bezoekers, gezamenlijk gaven buitenlanders 268 miljoen euro uit gedurende het toernooi. Dat is ten opzichte van juni 2013 in Brazilië met 24% gestegen. Nederlanders gaven per aankoop het meest uit: gemiddeld kwamen zij aan 148 euro per elektronische transactie. Hierbij komen natuurlijk ook nog alle contante betalingen bij.
Niet alleen toeristen, maar ook bedrijven weten de weg naar Brazilië te vinden. Het WK levert naar verwachting het komende jaar 4,4 miljard euro op in meer dan zeventig economische sectoren.
FIFA
Er zijn zestig wedstrijden gespeeld, die door 3,4 miljoen mensen werden bijgewoond, dat betekend dus dat er 3,4 miljoen kaartjes ook zijn verkocht. Zoals in de hieronder aangegeven diagram zijn de opbrengsten voor de FIFA 2,6 miljard dollars aan kaartverkoop en TV-rechten.
Ook ontving de FIFA 1,4 miljard dollars aan sponsorschipdeals. In het hieronder aangegeven plaatje is te zien dat de FIFA onder andere wordt gesponsord door grote bedrijven zoals Coca Cola, Adidas en Sony voor het WK 2014 in Brazilië. In totaal kreeg de FIFA het gehele bedrag van 4 miljard dollar, en krijgt Brazilië daar niks van te zien. Voor de FIFA was de 4 miljard dollar het grootste winst bedrag ooit.
Kosten:
Brazilië had 167 projecten aangekondigd voor het WK, 68 zijn er daarvan klaar. Deze projecten waren onder andere voor de stadions, hotels, infrastructuur en vliegvelden.
Voor het WK in Brazilië waren de kosten voor de stadions veruit het hoogst. Volgens de eerste berekeningen in 2010 zou Brazilië 1,6 miljoen dollar gaan betalen voor nieuwe hotels voor de supporters en 2,3 miljoen dollar voor renovatie van stadions en ook voor enkele nieuwe stadions die gebouwd zullen worden. Uiteindelijk werden de kosten voor de stadions 3,4 miljoen dollar, 50% gestegen ten opzichte van het geschatte bedrag.
Bij het WK worden de wedstrijden in 12 stadions in 12 verschillende speelsteden gespeeld. 6 nieuwe zijn in de afgelopen 4 jaar gebouwd, de andere 6 zijn gerenoveerd of opgeknapt. De stadions in Fortaleza, Recife en in de hoofdstad Brasilia zijn goedkoper uitgekomen dan dat ze vooraf berekend hadden, de bouw van de andere negen stadions valt duurder uit dan gepland. Negatieve uitschieters zijn de stadions in Salvador en São Paulo. Het Fonte Nova-stadion in Salvador werd bijna drie keer zo duur, van 258 miljoen euro naar 698 miljoen euro. Het is hiermee met afstand het duurste stadion van de twaalf. Het nieuwe Itaquerão in São Paulo steeg van 105 miljoen euro naar 385 miljoen euro.
De meeste vliegveld projecten zijn niet afgekomen door de stakingen. In Brazilië zijn weinig vliegvelden, en de meeste zijn eigenlijk te klein. Ze wilde deze vliegvelden groter maken zodat het voor de WK supporters ook prettiger was bij de vliegvelden. Deze vliegvelden werden natuurlijk ook niet speciaal voor het WK verbouwd, er kwamen al vaker klachten over de vliegvelden. Doordat ze het WK nu ook nog eens toegewezen kregen moesten ze wel de vliegvelden verbouwen, want met al die WK supporters die via het vliegtuig naar Brazilië zouden komen zou het anders al helemaal een chaos worden daar.
Net zoals bij de vliegveld projecten zijn heel veel infrastructuur projecten niet afgekomen. De toegankelijkheid van de stadions is heel belangrijk en daar zou Brazilië aandacht aan besteden, maar veel is er niet van gekomen.
FIFA kwam met de eisen voor belastingvrijheid voor alles wat ze doen in Brazilië, en daar stemde Brazilië mee in zodat ze het WK mochten organiseren. Hierdoor kon de FIFA voor veel lagere prijzen dingen kopen. Door deze belastingvrijheid loopt Brazilië natuurlijk veel geld mis. Brazilië kan geen winst maken doordat de FIFA geen belasting hoeft te betalen.
FIFA
Een andere grote kostenbron was het prijzengeld. Dit jaar werd er voor 358 miljoen dollar uitgegeven aan prijzengeld. Alle Nationale voetbalelftallen die deelnemen aan het WK voetbal 2014 krijgen van de FIFA een minimum bedrag van 8 miljoen dollar. Dit bedrag is de winstpremie die de elftallen ontvangen door de eerste ronde of te wel de groepsfase van het WK te spelen. Wanneer een elftal de groepsfase van het WK weet te overleven en daardoor in de achtste finales terecht komt, dan stijgt dit bedrag naar 9 miljoen dollar. Voor de Nationale voetbalelftallen die weten door te dringen naar de finale van het WK 2014, ligt er een geld bedrag van 18,3 miljoen euro per elftal klaar. Voor de uiteindelijke winnaar van het WK 2014 wordt dit bedrag nog eens verhoogd naar 25,6 miljoen euro.
Buiten het prijzengeld krijgt een voetbalelftal nog meer geld. Ieder Nationaal voetbalelftal krijgt van de FIFA een bedrag van 1,1 miljoen dollar. De enige voorwaarde om dit bedrag te krijgen is dat het voetbalelftal zich heeft weten te plaatsen voor het Wereld Kampioenschap Voetbal 2014 in Brazilië. Deze premie is bedoeld om alle ploegen die deelnemen aan het WK een eerlijke kans te geven om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op het WK. Dit is dus onafhankelijk van de financiële positie waar het deelnemende land aan het WK in verkeerd.
Naast het prijzengeld werd ook 70 miljoen euro vrijgemaakt voor eventuele ‘WK-schade’. Wanneer een speler geblesseerd raakt, krijgt de club waar die speler onder contract ligt een geldsom ter compensatie. Die ’WK-schade’-premie bedraagt $2800 per dag dat een club geen beroep kan doen op een speler.
In de aanloop naar dit WK gebeurde het al 80 keer dat de FIFA clubs een WK-schade-premie betaalde. In de Engelse competitie gebeurde dat al 17 keer, in de Italiaanse 10 keer, in de Spaanse 9 maal, 7 maal in de Duitse competitie, 4 maal in de Eredivisie in Nederland en de Ligue 1 van Frankrijk en nog 39 maal in andere kleinere competities.
Verder werd er nog 100 miljoen dollar betaald voor onkosten en marketing en 48 miljoen dollar aan preparatiekosten.
In totaal werd er voor 576 miljoen dollar besteed aan het WK Brazilië 2014. In 2010 werd voor het WK in Zuid-Afrika 420 miljoen dollar besteed. Dit is een verschil van 156 miljoen dollar, en dat komt neer op een verhoging van 37 procent.
Van te voren werd voor het WK geschat op 11,5 miljard dollar aan kosten. Uiteindelijk is dat 14 miljard dollar geworden, een stuk meer dan van te voren werd geschat. Het WK Brazilië 2014 werd het duurste WK ooit, het is miljarden dollars duurder dan vorige WK’s. Bij het WK in 1994, 20 jaar geleden, waren de kosten 0,6 miljard dollar. Het WK 2014 is 2233,33 procent duurder vergeleken met het WK in 1994.
Maak jouw eigen website met JouwWeb