Hoe kreeg Brazilië als land het WK toegewezen in 2014?

Voor het WK bestaat er een roulatiesysteem. Het roulatiesysteem houd in dat elk jaar dat er een WK georganiseerd wordt, het in een ander continent gehouden moet worden.

Als je als land graag een keer het WK wilt organiseren, moet je aangesloten zijn bij de FIFA. Als je dan als land aangesloten bent bij de FIFA, dan mag je je aanmelden voor de organisatie van het WK. Natuurlijk zijn er vaak meerdere landen die zich aanmelden voor de organisatie.

Op 19 Januari 2003 meldde de  Zuid-Amerikaanse voetbalkonfederatie CONMEBOL dat Argentinië/Chili, Brazilië en Colombia interesse hadden in de organisatie.

In december 2006 stelde Brazilië zich officieel kandidaat. Colombia deed hetzelfde enkele dagen later, op 19 december. De interesse van Argentinië/Chili werd niet omgezet in een officiële kandidaatstelling, ze trokken zich terug omdat een gezamenlijke kandidatuur niet meer gesteund werd door de problemen die zich voorgedaan hadden met Japan en Zuid-Korea. Brazilië en Colombia bleven nu alleen nog over om alles te organiseren. Op 11 april 2007 trok  ook Colombia zich officieel terug. De reden dat Colombia zich terug trok kwam doordat ze het wereldkampioenschap onder 20 in 2011 toegewezen kregen en ze zich niet konden richten op beide wereldkampioenschappen. Hierdoor was Brazilië de enige officiële kandidaat om het WK in 2014 te organiseren. Normaal gesproken als er meerdere landen het WK willen organiseren, dan komt het FIFA-congres bij elkaar, en gaan stemmen wie het mag organiseren, maar dit was nu niet het geval want Brazilië bleef als enige land over. Toch moest Brazilië voldoen aan het vereiste kwaliteitsniveau en alle FIFA eisen. Als dat niet zou lukken of als ze de eisen niet accepteren, dan zouden andere kandidaten uit andere continenten overwogen worden om het WK te organiseren.

 

Een aantal van deze FIFA eisen zijn bijvoorbeeld:

  • De FIFA wilt belastingvrijheid voor alles wat ze doen in Brazilië.
  • Rond wedstrijden moeten officials van de bond vrije banen op de snelweg krijgen en de FIFA-sponsors moeten beschermd worden tegen zogenaamde ambush-marketing.
  • Rondom de stadions wordt een gebied van twee kilometer aangewezen als FIFA-zone. Alleen sponsors die met de FIFA zijn verbonden mogen daar reclame maken.
  • De FIFA eist over de zeggenschap over de politie inzet.
  • Bereidheid om wetten te veranderen.
  • Stadions moeten in goede staat zijn.
  • Capaciteit voor een kwart finale van minimaal 48.000 zitplaatsen.
  • Capaciteit voor een halve finale van minimaal 65.000 zitplaatsen.
  • Het moet veilig zijn in het land voor spelers en supporters.
  • Goede infrastructuur, alle voetbalsteden moeten goed bereikbaar zijn.
  • Indien de FIFA schade ondervindt rond het WK in Brazilië, dan draagt de Braziliaanse overheid de volledige verantwoordelijkheid voor deze schade.

 

Brazilië heeft alle eisen van de FIFA geaccepteerd, en heeft alles net op tijd af kunnen krijgen, en heeft nu dus officieel het WK georganiseerd.