Waarom zou een land een wk organiseren?
Wat is de reden waarom landen zo graag een WK voetbal willen organiseren? Brazilië heeft echt een voetbalcultuur. Vandaar dat Brazilië stond te popelen om het WK voetbal in 2014 in de wacht te slepen. Terwijl het voor de Braziliaanse overheid al ver van tevoren duidelijk was dat ze geen winst gaan maken met het organiseren van het WK. Er waren voor Brazilië dus andere redenen om het WK te organiseren.
Ten eerste is er natuurlijk de economische reden. Iets wat voor het organiserende land van groot belang is. Als een land een WK voetbal organiseert, hoopt het natuurlijk dat tijdens het WK veel mensen naar de steden komen en daar gebruikmaken van de faciliteiten zoals hotels, restaurants, rondleidingen en uitgaansgelegenheden. Hierdoor zullen mensen de positieve kanten van de steden ondervinden. Er is veel sociale ongelijkheid binnen Brazilië, veel inwoners van Brazilië zijn dus boos om de hoge kosten van de nieuwe stadions en infrastructuur, maar liefst acht miljard euro. Maar wat sommigen van hun niet weten is dat er in diezelfde periode 272 miljard(!) euro is geïnvesteerd in het onderwijs en de zorg. De directe kosten voor het laten bouwen van de faciliteiten zijn misschien hoog maar anderzijds is dat geld wel uitgegeven aan het land zelf. Zo verbeteren de omstandigheden van de mensen in de sloppenwijken en wordt er dus flink gewerkt aan de infrastructuur van de wereldsteden waar er gevoetbald gaat worden. Dit geeft dus aan dat de Braziliaanse economie groot genoeg is voor investeringen van dit formaat.
Het Braziliaanse Instituut voor Economisch Onderzoek (FIFE) berekende dat er door de hele WK-business zo’n één miljoen extra banen zijn gecreëerd waarvan 710.000 vast en 200.000 tijdelijk. Al deze mensen die hierdoor een baan hebben betalen belasting en op deze manier ontvangt de overheid weer geld. Ook de inwoners van de sloppenwijken kunnen hun graantje meepikken met de toerristenstroom van het WK. Neem bijvoorbeeld de wijk ‘Complexo da Penha’, toeristen kunnen hier doormiddel van een motorfietstour kennis maken met het favela leven. Dit is natuurlijk fijn voor de inwoners uit de sloppen, maar je moet het ook van de andere kant bekijken. Als het hele WK-circus zo meteen weer is vertrokken blijven deze mensen dan nog steeds profiteren van de toeristen?
Het is dus van belang dat het WK als leuk wordt ervaren door de toeristen, als dit zo is zullen zij overwegen om nog een keer terug te keren naar Brazilië.
Ten tweede wil een land natuurlijk graag het WK (of elk ander groot sportevenement) organiseren omdat het voor politieke leiders gunstig is. Als het sportevenement in een bepaald land wordt gehouden dan geeft dat de leider weer meer aanzien. Hij kan hierdoor laten zien dat het land groot en welvarend genoeg is om het sportevenement te organiseren. Veel mensen zijn tegen deze mengeling van sport en politiek. Zo zegt ook oud wereldkampioen schaken en politicus Garry Kasparov via Facebook; “Houd politiek buiten de sport. De enige reden dat politici deze evenementen willen organiseren is vanwege de internationale prestige die zij verkrijgen en interne politieke afleiding van hun onderdrukking.”
Volgens Paulo Freitas, een correspondent bij Sky Sports kan de kritiek op het WK de politici kwalijk worden genomen. Zo verteld Freitas dat Brazilië het WK voor haar eigen doeleinden gebruikt. De locaties van de stadions zijn bijvoorbeeld gekozen om politieke redenen, dus ongeacht hoe geschikt ze zijn voor het organiseren van wedstrijden of hoe belangrijk voetbal in die steden is. Daarnaast beloofde de regering dat het WK niet van belastinggeld betaald zou worden. Maar uiteindelijk werden de meeste uitgaven toch met belastinggeld bekostigd.
Er zijn dus veel verschillende redenen waarom Brazilië het WK voetbal heeft willen organiseren. Volgens de Braziliaanse regering komt het organiseren van het WK de inwoners ten goede, maar daar komt eigenlijk weinig van terecht en je ziet vooral dat het politici gaat om hun eigen bekendheid bij internationale bedrijven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb